Σκιαγραφώντας την τάση που επικρατούσε στην αγορά το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν ότι «όλα ήταν εικονικά»
Κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό έχει «κατρακυλήσει» η τιμή στο βαμβάκι καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη την απόφαση στους παραγωγούς για το χρονικό σημείο «κλειδώματος» της τιμής πώλησης του προϊόντος τους.
Μιλώντας στο Agrocapital ειδικοί της αγοράς υπογράμμισαν ότι το 1,2 ευρώ το κιλό που άγγιξε το προηγούμενο διάστημα το βαμβάκι ήταν «καθαρά εικονικό» και οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν «κλειδώσει» την τιμή όταν αυτή ήταν κοντά στο 1 ευρώ.
Σκιαγραφώντας την τάση που επικρατούσε στην αγορά το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν ότι «όλα ήταν εικονικά» καθώς ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά για παραγωγούς και εκκοκκιστές, λόγω της αύξησης που σημειώθηκε σε ενέργεια και σε καύσιμα και πρόσθεσαν ότι «δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βαμβάκι από εταιρίες που φτιάχνουν ρούχα γιατί κανείς δεν αγοράζει πλέον».
«Ο αγρότης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του μια τιμή που δεν χάνει και δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να έχει πολλές διακυμάνσεις» είπαν.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά υπογραμμίζουν ότι αν η τιμή πάει «πάνω από 75 λεπτά το κιλό θα πρέπει να την κλειδώσουν» και σημειώνουν ότι «ο αγρότες θα πρέπει να έχει μια τακτική. Να στοχεύει στην τιμή που θέλει, που θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα και θα του αποφέρει κέρδος, και τότε να την κλειδώνει. Να μην περιμένει κάτι παραπάνω γιατί απλά η τιμή του βαμβακιού δεν είναι ποτέ σταθερή. Έτσι όπως ανεβαίνει μπορεί αντίστοιχα να πέσει».
Αντίστοιχα, παραγωγοί με τους οποίους επικοινώνησε το Agrocapital έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς πάνω από έναν υπολογιστή για να παρακολουθούμε τις τιμές στο χρηματιστήριο. Θα πρέπει να βγει μια σωστή τιμή που να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των παραγωγών, όσο και της αγοράς».
Τέλος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. «Εάν δεν υπάρχει κάτι σταθερό δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, θα είναι δύσκολα» είπαν και πρόσθεσαν «το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα και δεν ξέρουμε πότε και αν θα έχουμε φθηνό καύσιμο, φθηνή ενέργεια, ενώ οι τιμές των προϊόντων μας παραμένουν καθηλωμένες, συγκριτικά με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής».
από agrocapital.gr